Herregistratie voor de BIG
zie knoppen hieronder voor directe informatie van de KNMG en van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zie ook kopje: Voor apothekers.
Basisartsen moeten elke vijf jaar herregisteren.
Om voor herregistratie in aanmerking te komen moet u tenminste 2080 uur werkervaring hebben. De werkzaamheden mogen niet langer dan twee jaar onderbroken zijn. Is dat wel het geval, dan tellen alleen de uren na de onderbreking mee.
De werkzaamheden die meetellen moeten op het gebied van de ‘individuele gezondheidszorg’ liggen, en op het deskundigheidsgebied van de arts liggen. Welke werkzaamheden hiertoe worden gerekend is nader uitgewerkt in het beoordelingskader voor artsen.
Ook werkzaamheden in de preventieve gezondheidszorg tellen mee: De werkzaamheden op het gebied van gezondheidspreventie kunnen worden meegeteld indien het gaat om het bewaken, bevorderen of het behoeden voor verslechtering van de gezondheidstoestand van individuele personen of wanneer deze werkzaamheden weerslag hebben op de individuele gezondheidszorg.
Werkzaamheden van docenten en promovendi worden gelijkgesteld als relevante werkervaring. De urennorm voor de gelijkgestelde werkzaamheden is gelijk aan de urennorm voor herregistratie op basis van reguliere werkervaring (2080 uur in vijf jaar). Als bewijs geldt een werkgeversverklaring van de onderwijsinstelling met een gedetailleerde functieomschrijving en een overzicht van de gedoceerde vakken met bijbehorende tijdsbelasting. Per opleiding is een model werkgeversverklaring voor docenten beschikbaar op de website van het BIG-register. Zie voor nadere informatie daarover ook het beoordelingskader.
U ontvangt van het BIG-register (het CIBG) een brief waarin u wordt gewezen op de naderende herregistratie. U moet vervolgens zelf een aanvraag voor herregistratie bij het BIG-register doen. Dit doet u door op een formulier in te vullen hoeveel uur relevante werkervaring u in de afgelopen vijf jaar heeft verricht. Steekproefsgewijs worden controles uitgevoerd. Als u binnen de steekproef valt, dient u op verzoek uw eigen verklaring met bewijsstukken te onderbouwen. Voor artsen in loondienst en zelfstandige beroepsbeoefenaren gelden verschillende bewijsstukken. Zie daarvoor de website van het BIG-register.
Hebt u werkervaring opgedaan binnen het EER-gebied, dan gelden voor u dezelfde eisen wat betreft duur, spreiding en aard van de werkzaamheden. Ook gelden dezelfde regels met betrekking tot de bewijslast als ten aanzien van werkervaring opgedaan in Nederland.
Hebt u werkervaring opgedaan buiten het EER-gebied of Zwitserland? Dan moet u de bewijsstukken direct bij uw aanvraag aanleveren. Het moet gaan om stukken waaruit de omvang, duur en aard van de daar verrichte werkzaamheden blijkt.
EER gebied:
Bulgarije, (Grieks) Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden.
En: Liechtenstein, IJsland, Noorwegen en Zwitserland.
Buitenlandse dokters werkend in Nederland:
De Registratiecommissie van de KNMG (RGS) erkent specialistendiploma’s die buiten Nederland zijn afgegeven en zorgt voor de inschrijving van buitenlandse specialisten in de specialistenregisters. Voor de erkenning van buitenlandse artsdiploma’s neemt u contact op met het BIG-register. Als u zich aansluit bij de KNMG, door lid te worden van een van de federatiepartners, ontvangt u inloggegevens voor de website van Medisch Contact. Hiermee krijgt u onder andere toegang tot de voortgangstoetsen. Met de voortgangstoetsen kunt u uw kennis van de meest voorkomende aandoeningen testen en oefenen.
AIOS:
Als u een specialistenopleiding volgt of in opleiding bent tot profielarts, moet u zich elke vijf jaar herregistreren als basisarts in het BIG-register. Daarvoor doet u bij het BIG-register een aanvraag voor herregistratie als basisarts op basis van werkervaring. Bij het onderwerp 'functie' in het digitale aanvraagformulier van het BIG-register vinkt u vervolgens de functie ‘in opleiding tot specialist/profielarts’ aan.
De profielarts:
Als profielarts moet u zich elke vijf jaar herregistreren als basisarts in het BIG-register. Daarvoor kunt u bij het BIG-register een aanvraag voor herregistratie op basis van werkervaring indienen. Bij het onderwerp “functie” in het digitale aanvraagformulier van het BIG-register vinkt u vervolgens de functie ‘specialist/profielarts’ aan. Het BIG-register heeft beperkt inzage in het profielartsenregister van de RGS en gaat, nadat uw aanvraag is ontvangen, zelf uw inschrijving na. Uw inschrijving in het profielartsenregister is het bewijs dat u heeft voldaan aan de eisen voor herregistratie als basisarts.