white and black ceramic cup filled with brown liquid on brown wooden sufface
De werkwijze van Centaurius in het online IFMS coaching proces

INLEIDING

Een succesvolle zorgprofessional, of het nu gaat om een medisch specialist, apotheker, klinisch chemicus of basisarts, onderscheidt zich door voortdurend te streven naar verbetering van zijn of haar vaardigheden. Deze ontwikkeling wordt niet alleen ingezet voor de persoonlijke groei, maar ook ten behoeve van de patiënt en de samenleving. Het is hierbij essentieel dat elke zorgprofessional zich open opstelt voor feedback en bereid is zich te laten toetsen.

IFMS, oftewel 360 graden feedback, is een waardevol instrument dat zorgprofessionals helpt om dit streven te realiseren. Het is een aanvulling op bestaande evaluatietools, zoals beschreven in het rapport 'Optimaal functioneren medisch specialist' uit 2013.

IFMS heeft als specifiek doel het verbeteren, ontwikkelen en waarborgen van het persoonlijke functioneren van zorgprofessionals. Dit wordt ondersteund door de ethische richtlijnen van de KNMG, evenals andere relevante beroepsorganisaties.

Wat is IFMS?
IFMS (Individueel Functioneren Zorgprofessionals) is een evaluatief systeem dat gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van het individuele professionele handelen. Dit gebeurt door middel van periodieke gesprekken waarin omgevingsfeedback, het eigen portfolio en zelfreflectie aan bod komen. Deze gesprekken vinden plaats in een vertrouwelijke setting en dienen als input voor een individueel ontwikkelingsplan.

In een opvolgend IFMS gesprek worden, naast het bespreken van nieuwe zelfreflectie, het geactualiseerde portfolio en actuele omgevingsfeedback, ook de voortgang en resultaten van het ontwikkelingsplan (POP) besproken en indien nodig bijgesteld.

Het IFMS-coachingsgesprek fungeert als klankbord voor het eigen functioneren en is niet bedoeld als beoordelingsgesprek, maar als een waardevolle kans voor persoonlijke en professionele groei.

a young child is being examined by a doctor
a young child is being examined by a doctor

De IFMS-instrumenten tijdens het traject (*):

  1. Zelfevaluatie: De zorgprofessional evalueert het eigen functioneren en reflecteert op persoonlijke sterke punten en ontwikkelpunten.

  2. Portfolio: De zorgprofessional beschrijft en documenteert het eigen professioneel functioneren, met nadruk op continue ontwikkeling en behaalde resultaten.

  3. 360 graden feedback: Feedback wordt verzameld uit diverse bronnen, waarbij de inbreng van patiënten/cliënten, collega’s, a(n)ios en medewerkers binnen de organisatie essentieel is voor een volledig beeld.

  4. Vertrouwelijk evaluatiegesprek: Een (getrainde) gespreksleider bespreekt samen met de zorgprofessional de zelfevaluatie, feedback en ontwikkeldoelen in een vertrouwelijke setting.

  5. Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP): De zorgprofessional formuleert en volgt zelf de ontwikkeldoelen, die gericht zijn op verdere persoonlijke en professionele groei.

  6. Follow-up: De voortgang van de ontwikkeldoelen wordt geëvalueerd om te waarborgen dat de zorgprofessional zich blijvend ontwikkelt en zijn/haar functioneren optimaliseert.

*literatuur: Leidraad IFMS definitief OMS

zie ook: https://www.knmg.nl/opleiding-herregistratie-carriere/herregistratie/herregistratie-eisen-1.htm

Stappen in het IFMS-traject

Stap 1: De metingen
Het online IFMS-traject is opgebouwd uit meerdere vragenlijsten over uw gedrag, kennisaspecten en patiëntenfeedback. De zorgprofessional begint het proces door zijn eigen zelfevaluatie in te vullen en nodigt vervolgens zijn omgeving uit om (dit mag anoniem) een 360 graden terugkoppeling te geven op zijn/haar handelen en communicatievaardigheden aan de hand van vragenlijsten. Hiervoor wordt een tijdslimiet gesteld voor het terugzenden van de vragenlijsten, bijvoorbeeld één week. De omgeving kan bestaan uit iedereen waarmee de zorgprofessional samenwerkt.

Uit deze metingen ontstaat een beeld van het huidige functioneren als zorgprofessional en als persoon. Deze informatie vormt de basis voor het daaropvolgende IFMS coachgesprek.

Stap 2: Het online IFMS coachgesprek
Het coachgesprek vindt plaats met een IFMS-coach van Centaurius. Gespreksleiders hebben een (o.a. een ABAN, ABSG of ICR) geaccrediteerde training gevolgd. Door te werken met een externe coach, worden geen persoonlijke banden met collega's onder druk gezet, en is er alle ruimte om in openheid te spreken. Het online IFMS-coachinggesprek fungeert als klankbord voor het eigen functioneren en is dus geen beoordelingsgesprek.

Bij het aangaan van de overeenkomst geeft u toestemming voor het opnemen van het gesprek, zodat de coach een samenvatting kan opstellen. Indien gewenst, kunt u tijdens het gesprek aangeven dat u een kopie van de opname wilt ontvangen. Na afloop van het gesprek wordt de opname definitief verwijderd. U kunt ook vooraf aangeven dat u geen opname van het gesprek wilt laten maken (zoals vermeld in artikel 20.3 van de algemene voorwaarden).

Stap 3: Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) en Portfolio
Samen met de IFMS-coach stelt de zorgprofessional een vertrouwelijk persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) op, waarin de ontwikkeldoelen zelf worden geformuleerd (volgens de SMART- en CANMEDS-criteria) en actief worden nagestreefd.
Indien van toepassing, kan er bij een vervolg-IFMS-traject een follow-up plaatsvinden, waarin de voortgang van de gestelde ontwikkeldoelen wordt geëvalueerd en, indien nodig, bijgesteld.

De specialist ontvangt een schriftelijke rapportage van de resultaten van het traject.

NB: Alle informatie die voortkomt uit het IFMS-traject blijft eigendom van zowel de zorgprofessional als Centaurius en mag niet zonder toestemming van de betrokkenen worden gebruikt in jaargesprekken of andere vormen van overleg.