Eisen periodieke registratie Wet BIG en nieuw Besluit herregistratie

zie voor de meest recente informatie t.a.v herregistratie eisen voor apothekers www.knmp.nl.

Hieronder volgt wat algemene informatie voor apothekers. (Voor tekst over IFMS zie blauw gedrukte tekst).

In de middelste sectie leest u iets over de IFMS voor apothekers. Dit kunt u bij ons laten doen.

purple plastic container on brown wooden table
purple plastic container on brown wooden table

Algemeen voor BIG-geregistreerde apothekers:

Eens per 5 jaar moeten alle BIG-geregistreerde apothekers voldoen aan de eis dat zij in die 5 jaar ten minste 2080 uur relevante werkervaring hebben opgedaan. Dit komt neer op gemiddeld 8 uur per week.

NB. De minister heeft besloten i.v.m. de coronapandemie tot nader order géén BIG registraties door te halen. Herregistratie voor de BIG is weer aan de orde: zie volgende sectie tekst.

Bij een onderbreking geldt de eis dat een aaneengesloten absolute onderbreking maximaal 2 jaar mag duren en dat er in de overige tijd voldoende uren wordt gewerkt. Bij een onderbreking langer dan 2 jaar telt de werkervaring van vóór de onderbreking niet meer mee.

De werkzaamheden moeten vallen binnen het deskundigheidsgebied van de apotheker, zoals dat in de Wet BIG is omschreven, en het moet daarbij gaan om werk op het gebied van de ‘individuele gezondheidszorg’ of om ‘productgerichte werkzaamheden'.

Voor continuering van opname in het BIG-register zijn er geen eisen op het gebied van nascholing.

Werkzaam in de apotheek

Voor apothekers die in een openbare, poliklinische of ziekenhuisapotheek werken spreekt het vanzelf dat hun werkervaring valt binnen het deskundigheidsgebied en betrekking heeft op de individuele patiëntenzorg. Het is niet vereist dat de apotheker contact heeft met de patiënt.

Herregistratie specialisten farmacie

Ziekenhuisapothekers en openbaar apothekers die bij de KNMP ingeschreven staan in het register van openbaar apothekers of ziekenhuisapothekers hoeven zich niet apart te herregistreren in het BIG-register. Dit specialistenregister heeft een eigen herregistratiesysteem waarbij getoetst wordt aan strengere criteria dan bij de herregistratie van het basisberoep.

Herregistratie industrieapotheker en apotheker Geneesmiddel & Maatschappij

Voor apothekers die ‘productgerichte werkzaamheden’ verrichten heeft de minister een uitzondering gemaakt op de verplichting dat de beroepsbeoefenaar werkzaam moet zijn in de individuele gezondheidszorg. Het begrip ‘productgerichte werkzaamheden‘ omvat o.a. het bereiden, beoordelen en registreren van geneesmiddelen.

Werkzaamheden in de farmaceutische industrie en in andere organisaties, die gerelateerd zijn aan de productie van geneesmiddelen worden gerekend tot het deskundigheidsgebied van de apotheker.

(Industrie)apothekers die ten minste 2080 uur werkzaam zijn geweest op het gebied van productgerichte werkzaamheden kunnen dus ook opnieuw worden ingeschreven in het BIG-register.

Niet voldoen aan eisen

Indien u niet aan de eisen voldoet, wordt de registratie in het BIG-register doorgehaald. Dit betekent dat u zich dan geen apotheker meer mag noemen (dat wil zeggen dat u de 'beroepstitel' apotheker niet meer mag voeren) en niet meer bevoegd bent om als apotheker in een apotheek werkzaam te zijn. U behoudt vanzelfsprekend wel uw academische titel.
Om na een doorhaling weer ingeschreven te worden, moet u aantonen dat u over de benodigde competenties beschikt. Er wordt hierbij van uitgegaan dat de apotheker, die ingeschreven wordt in het BIG-register, ten minste het niveau van een pas afgestudeerde apotheker heeft. Om dit niveau aan te tonen moet u een toets afleggen. Bij een voldoende score ontvangt u een Persoonlijk Registratie Certificaat (PRC) waarmee u weer kunt worden ingeschreven in het BIG-register. De opleidingen Farmacie van de Universiteiten in Groningen en Utrecht hebben de toets ontwikkeld, PAOFarmacie organiseert de toets (zie hiervoor de site van de KNMP).

Bewijzen voor herregistratie

Bij de herregistratie moet u aantonen dat u in de herregistratieperiode voldoende relevante werkervaring heeft opgedaan. Dit doet u door een eigen verklaring in te vullen. Steekproefsgewijs worden die verklaringen gecontroleerd. Zit u in de steekproef? Dan moet u nader bewijs van uw werkervaring overleggen, bijvoorbeeld een verklaring van uw werkgever. Zeker als u wisselende werkgevers of werkplekken heeft, is het van belang om uw werkervaring goed bij te houden en te documenteren.

Wanneer herregistreren?

Voor iedereen met een diploma behaald voor 1 januari 2012, was de uiterste herregistratiedatum 1 januari 2017. Voor iedereen met een diploma behaald na 1 januari 2012 ligt de uiterste herregistratiedatum 5 jaar na de diplomadatum.

Uiterlijk 6 maanden voor uw uiterste herregistratiedatum ontvangt u bericht van het BIG-register. Let op: het moment van aanvragen van uw herregistratie is van invloed op de volgende herregistratiedatum.

Direct herregisteren?

Bent u al bekend met herregistratie en heeft u alle informatie al verzameld? Ga dan direct naar 'Mijn BIG register' om uw online aanvraag te starten. Eerst meer informatie nodig? Lees dan nog even door en klik op de knop hieronder.

Nieuw Besluit Registratie en Herregistratie Specialismen Farmacie per 1 juli 2021 (zie voor regels rondom IFMS de blauw gedrukte tekst).

30 juni 2021

Per 1 juli 2021 is een nieuw ‘Besluit Registratie en Herregistratie Specialismen Farmacie’ voor openbaar apothekers en ziekenhuisapothekers van kracht. Het besluit daartoe is gepubliceerd in de Staatscourant. De eisen voor herregistratie van beide specialismen zijn opgenomen in één regeling.

Het Centraal College specialismen farmacie heeft de eisen op een aantal punten veranderd ten opzichte van de voorgaande regelgeving:

  • Voor alle lopende en nieuwe herregistratieperiodes geldt dat:
    Elke ziekenhuisapotheker en openbaar apotheker voor de herregistratie ook maximaal 50 uur nascholing mag laten meetellen die voor een ander BIG-geregistreerd specialisme is geaccrediteerd, bijvoorbeeld voor medisch specialisten (inclusief huisartsen). Dit geldt voor nascholing die is gevolgd op of na 1 juli 2021.

  • Voor de nieuwe herregistratieperiodes vanaf 1 juli 2021 geldt dat:

  • De ziekenhuisapotheker, naast de eis van 200 uren geaccrediteerde deskundigheidsbevordering, moet hebben deelgenomen aan een vorm van systematische evaluatie van individueel functioneren zoals IFMS (of GFMS).

  • De openbaar apotheker op het gebied van deskundigheidsbevordering dient te voldoen aan de eis van 200 uren geaccrediteerde nascholing. Hiervan is ten minste 80 uur in de vorm van kleinschalige interactieve nascholing. Voorts is ten minste 20 uur in de vorm van evaluaties van het individueel functioneren (intervisiegroep, toetsgroep en/of videotoetsing). Ten minste 10 uur van deze 20 uur is onder begeleiding van een erkende coach. De bestaande eisen ten aanzien van de competenties zijn niet gewijzigd.

  • Toelichting: Individueel functioneren (toetsing) voor openbaar apothekers bestaat uit het bijwonen van bijeenkomsten van een intervisiegroep of toetsgroep of videotoetsing. Bijeenkomsten van Intervisie- en toetsgroepen zijn geaccrediteerd met 2 punten per bijeenkomst. De helft van deze bijeenkomsten dient te worden begeleid door een coach. Zie daarvoor ook: ‘Regelgeving Accreditatie Deskundigheidsbevordering Openbare Farmacie’ op de KNMP site.

  • In PE-online zijn voor bovenstaande wijzigingen twee extra categorieën van nascholing toegevoegd. De wijzigingen in de dossiers zijn vanaf 1 juli 2021 zichtbaar.

Centaurius bied intervisie coaching aan. U moet als groep wel uw intervisie groep laten erkennen bij uw vakvereniging.